Sisu-Pallo TUL-UMBRO -Cupin Finaaliin

Raporttin kirjoittaja: Kevin Östergård

Finaalipaikka Äänekoskelta

Seinäjoen Sisu-Pallo eteni TUL-cupin finaaliin kaatamalla Keski-Suomen piirin Kolmosessa pelaavan Äänekosken Huiman vieraissa lukemin 0-4 (0-2). Seinäjokelaisten maaleista vastasivat Juuso Koskela, Joonas Kuivalainen ja kahdesti osunut Jari-Pekka Luoma.

Upea aurinkoinen sää oli saanut paikallisväestöä mukavasti seuraamaan välierää ja ottelun aloituspotku nähtiin Äänekosken tekonurmella kello 15.00 paikallista aikaa. Sisu-Pallon miehityksestä puuttui useita alkukauden vakiokasvoja, mutta materiaalin leveys takasi tasokkaan ottelun punapaitojen osalta. Äänekoski puolestaan oli liikkeellä erittäin nuorella joukkueella ja todettakoon, että vain kolme heidän pelaajaansa oli syntynyt kultaisella 80-luvulla.

Huima aloitti vahvasti nuoruuden innolla ja saattaapi olla, että SiPan pelaajat muistelivat vielä ensimmäisten peliminuuttien aikana Kyyjärven Shellillä nähtyä outoa peräkonttimyyntiautoa. Varsinaista hätää seinäjokisilla ei ollut, mutta pientä hermostuneisuutta ja hakemista oli havaittavissa. Yhdeksännnen peliminuutin kohdalla rentous löytyi ja Petri Perämäki avasi pitkällä, josta Jukka Yli-Renko jatkoi upeasti päällään suoraan Huiman toppareiden väliin täydessä vauhdissa olleelle Juuso Koskelalle. Juusolla ei yleensä pelikenkä purista hänen päästessään kasvotusten maalivahdin kanssa ja nytkin etunurkasta löytyi tilaa, 0-1 SiPalle.
Peli ehti vanhentua ensimmäisestä maalista vain kaksi minuutti, kun SiPa sai omassa päässään vapaapotkun. Oikealla laidalla pelannut Erno ”Eki” Ruismäki teki upean ristijuoksun puolustuslinjan ohi vasemmalle laidalle, jonne topparina pelannut Henri Huilla lähetti pitkän pallon. Eki otti pallon alas, syötti Joonas ”Jorma” Kuivalaiselle, joka treeneistä tuttuun tapaan piti pallon liimanlailla jaloissaan, ohitti pienessä tilassa neljä-viisi Huiman pelaajaa ja latasi vasempaan etukulmaan. Harmi, että kukaan ei ollut kuvaamassa tätä upeaa 0-2 osumaa, koska se oli vähintäänkin Urheiluruututasoa.
SiPan toisen maalin seinäjokisten peli loppui äkisti ja Huima sai pelistä otetta sekä muutaman vaarallisen paikan. Kotijoukkueella oli oiva paikka kaventaa pienen maalinedushässäkän aikana, mutta Santeri Jalkasen ansiosta kotijoukkueen maalisarakkeeseen ei osumaa lisätty. Vähintäänkin osittainen kiitos kuuluu myös Huiman pelaajalle, joka makasi Jalkasen maalin edessä torjuen oman pelaajansa laukauksen. Kiitos siitä siis. Toisen hyvän paikkansa Huima sai oikealta tulleessa hyökkäyksessä, jossa punapaitojen koko puolustuslinja Oijennus-Huilla-Perämäki-Luotola ihailivat upeaa SiPan maalin edestä mennyttä poikittaissyöttöä. Eikä siinä, olihan se upea syöttö, mutta jatkajaa ei löytynyt. Tämä oli ainut kerta, kun todella varmasti pelannut SiPan puolustus ns. nukahti hetkeksi. Muuten puolustuksella ei ollut hädänpäivää ja topparipari Huilla-Perämäki oli itse varmuus. Toinen Urheiluruutuhetki nähtiin ensimmäisen puoliajan loppupuolella, kun Mixu Luotola yritti oudohkoa ninjapotkumaista purkua omalla rangaistusalueella. Allekirjoittaneen tulee ilmeisesti ottaa videokamera mukaan seuraavaan otteluun.
Hyvän ensimmäisen puoliajan pelanneet Tuomas ”Tupe” Kallionpää ja Mikael Luotola tulivat vaihtoon puoliajalla. Molemmat olivat lähteneet otteluun hiukan ”ontuen”, mutta kentällä sitä ei kuitenkaan huomannut. Mixu pelasi varmasti oman tonttinsa ja Tupe puolestaan pelasi fyysisesti vahvasti keskikentällä rikkoen ja rakentaen. Pääsipä Tupe tinttaamaan kerran kunnolla ilmasta vastapalloon, mutta Huiman pelaaja pääsi väliin kulmapotkun arvoisesti. Heidän tilalleen tulivat kesäksi SiPaan Jyväskylästä opiskelemasta palaava Eero Rantanen ja nuoruuden peli-intoa pursunnut Jari-Pekka Luoma.
Kuuma ilma laski hiukan pelin tempoa toisen puoliajan alkuun, peli oli koko ajan SiPan hallinnassa. Toista puoliaikaa tahkottiin noin vartti ilman sen erikoisempia kenttätapahtumia. Kentällä nähtiin tuon jälkeen ikävännäköinen tilanne, kun Jukka Yli-Renko hyppäsi pääpalloon ja Huiman pelaaja väisti, meni maihin tai jotain vastaavaa, ja jukka tippui selälleen Huiman pelaajan päälle ja loukkasi alaselkänsä/pakaransa. Seinäjoen Sportia kiittää jälleen, kun SiPan joukkueenjohtaja käy ostamassa kylmäpusseja käytettyjen tilalle. Jukkaa selkeästi kyllä sattui, mutta pohjalainen luonteenpiirre ei antanut lupaa vaihtoon vielä kymmeneen minuuttiin. 64. peliminuutilla Jorma Kuivalainen antoi tarkan läpisyötön Huiman puolustuslinjan taakse ja SiPan Jape Luoma ja Juuso Koskela olivat kahden maalivahdin kanssa. Juuso pelasi fiksusti ja jätti pelaamatta paitsioasemansa vuoksi jolloin Jape nappasi pallon ja laukoi maalivahdin ohi seinäjokisten kolmannen vierasosuman.
Keskikenttää Joni Willgrénin kanssa dominoinut Jukka Yli-Renko ja kertaalleen osunut Juuso Koskela tulivat vaihtoon 67min kohdalla ja kentälle vaihdettiin Antti Virkkunen ja Taneli Panttila. Molemmilla oli intoa päästä juoksemaan ja tuoreiden jalkojen ansiosta peli kääntyi yhä enemmän vierasjoukkueelle.
Jari-Pekka Luoma teki iltapäivän toisen osumansa 73. peliminuutilla. Eki Ruismäki heitti upean pitkän pallon ja Jape loikki, Pekka Ruuskaa lainaten, gasellin askelin Huiman toppareiden välistä ja oli jälleen nokikkain Huiman maalivahdin kanssa. Tällä kertaa Luoma hassutti maalivahdin ja pääsi sijoittamaan pallon varmasti tyhjään maaliin. Ei kuulemma kehdannut kuljettaa maaliin vaikka mielessä kävikin.
Pari minuuttia tästä ja SiPa suoritti viimeiset pelaajavaihtonsa. Kentän jättivät kapteenin nauhaa kantanut seuralegenda Joni Willgren, joka antoi nauhan toiselle seuraikonille eli pikkuveljelleen Miikalle. Toinen kentän jättänyt pelaaja oli hyvässä iskussa ollut Joonas Kuivalainen, jonka korvasi Juha Loponen.
Viimeinen vartti oli SiPan vyörytystä ja maaleja olisi voinut tulla vaikka kuinka monta. Helteessä paikkoja jättivät käyttämättä ainakin Luoma, Panttila ja Loponen. M. Willgrén kokeili myös kauempaa tuloksetta. Muutama hyvä tilanne saatiin myös kulmista, kun pitkät topparimme olivat päineen asialla.

Peli oli erittäin siisti ja SiPan ainoan varoituksen sai P. Perämäki 81. peliminuutilla. Pete ”pysäytti” Huiman lupaavan hyökkäyksen vaikka kyse oli selkeästi tahattomasta törmäämisestä. Huimalle kirjattiin puolestaan kaksi varoitusta.

Molemmat joukkueet valitsivat vastustajista palkittavat ja Huiman pelaajista palkittiin nro 17, joka pelasi vasempana puolustajana. Äänekoskelaiset puolestaan palkitsivat kahdesti osuneen Jari-Pekka Luoman. Luoman saamaa tuotepalkintoa ihailtiin paluumatkalla bussissa.

Kokonaisuutena SiPan peliesitys oli ehjä ja hallittu, se haettiin mikä haluttiin, eli finaalipaikka. Voiton ratkaisi allekirjoittaneen mielestä kokemus ja eritoten fyysisyys. Huiman nuoret pelaajat jäivät yksinkertaisesti voimassa toiseksi kerta toisensa jälkeen. Olivathan punapaidat myös taidollisesti useita askeleita edellä vaikka kuinka puolueellisesti kenttätapahtumia tarkastelisi. Vaikka onkin koko ajan ollut tiedossa, että SiPan rinki on leveä ja, että useammalle pelipaikalle löytyy useitakin vaihtoehtoja oli hienoa nähdä, että tämä toimii myös käytännössä, ja, että joukkueen taso pysyy vaikka useita avauksen vakiopelaajia olisi sivussa.

Varsin rauhallisesti istuneesta yleisöstä löytyi myös ainakin kaksi kulttuurimatkalla ollutta SiPan kannattajaa. He olivat seuramme puheenjohtaja, lakeuksien Gianfranco Zola, Vesa-Matti Tulisalo ja Luoman Japen uusi paras ystävä, ghanalaisvahvistuksemme Amos Semafumu, joiden seurassa paluumatka sujui varsin rattoisasti. Vesku toki olisi varmastikin ollut kokoonpanossakin, mutta varsin tapaturma-alttiina loukkasi hän jalkansa perjantain harjoituksissa ja nojasi kävelysauvoihin ottelun ajan. Siis vain ottelun ajan.

Puskaradio kertoi paluumatkalla, että FC Kiisto A-Team oli edennyt välieriin kaadettuaan Lapuan Ponnistuksen rankkareilla. Kiiston vastustaja ja välierän toinen joukkue selviää otteluparista Ponnistus/A-PUS.
Finaali pelataan Seinäjoella lauantaina 7.6 TUL:n liittojuhlan eli Lakeuden Kisojen yhteydessä.

Sisu-Pallo:

Santeri Jalkanen, Aleksi Oijennus, Henri Huilla, Petri Perämäki, Mikael Luotola (46. Eero Rantanen), Joonas Kuivalainen (75. Juha Loponen), Jukka Yli-Renko (67. Taneli Panttila), Joni Willgrén ”C” (75. Miika Willgrén), Erno Ruismäki, Tuomas Kallionpää (46. Jari-Pekka Luoma), Juuso Koskela (67. Antti Virkkunen).

Taustat: Seppo Salmi, Kevin Östergård, Reijo Leppä, Vesa-Matti Tulisalo ja Amos Semafumu.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu